ZADAR: Varaždinski biskup Radoš predvodio proslavu blagdana Kraljice Mira na Stanovima

23.08.2024.objavio: Urednik

Varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je na blagdan Kraljice mira svečano večernje misno slavlje u župnoj crkvi Kraljice Mira na Stanovima u Zadru u četvrtak, 22. kolovoza.

Koncelebrirali su desetorica svećenika, među kojima stanarski župnik don Marinko Jelečević, kojega s biskupom Radošem veže dugogodišnje prijateljstvo.

U duhu naziva toga naselja Stanovi, biskup je potaknuo vjernike da vidimo, primijetimo stan kojega je Marija dala Isusu. „Anđeo Mariji nosi sporazum kojega je Bog već potpisao u korist nas ljudi. Traži nekoga tko će biti potpisnik toga sporazuma. Ljudi žive u bučnom vremenu, nemaju potrebe za nekim drugim glasom, za promjenom svoga života. Bog po anđelu kuca na vrata jedne djevice, koja je djevica šutnje. Marija ima istančano srce i istančano uho za Božji glas. I čuje da dolazi anđeo, što i znači – glas Božji. To je Božja snaga koja ulazi u njen život. Marija je spremna čuti taj glas i biti poslušna“, naglasio je mons. Radoš.

To nas vraća na početke našeg ljudskog roda, kada čovjek nije slušao Boga. „Čovjek nije imao uho ni srce za Božji glas, nego je svoje uho, svoju volju i sebe otvorio drugom glasu koji je pomutio sluh za Boga. I od toga trenutka, od Adama i Eve, Gospodin traži nekoga tko ima sluh za njegov glas. Tko će čuti njegove riječi i tko će dopustiti da ta riječ uđe u njegov život“, poručio je biskup, rekavši da crkveni oci Mariju vide kao ploču od drveta na koju Bog utiskuje i upisuje svoje ime.

„Bog urezuje svoje ime, kao što se urezuje u drvo. Onaj koji dolazi ljudima ne dolazi kao turist koji plaća svoj boravak među nama, nego dolazi da bi imao stan, stan ljudskog srca. Želi ući u taj stan. Želi biti stanovnik zemlje. Marija je Bogu otvorila svoj stan, svoju nutrinu, da Bog uđe i da se nastani među nama. Mi ispovijedamo da se Bog nastanio i utjelovio među nama. Bog ima stan ovdje na zemlji. Marija je prvi njegov stan, stan koji ima posebno mjesto u njegovom životu“, istaknuo je varaždinski biskup.

Bog je svoje ime, zakon i ljubav upisao u ljudsko srce, ne u stan od kamena i drveta. „Bog koji dolazi upisuje se u Marijino srce, Marijin život, kao što se dijete upiše u život majke. Život se upiše i u tijelo. Tijelo ne može zaboraviti da je kroz njega prošao život. Liječnici to primjećuju na tjelesnoj razini kod žene koja je rađala, a to je još dublje zabilježeno i u majčinom srcu. Bog je ušao u povijest Blažene Djevice Marije i po tom činu ulazi u život svakoga od nas, želi se zabilježiti u našoj duši i tu imati svoj stan“, poručio je biskup Radoš.

Marija za sebe kaže da toga nije dostojna, da je neznatna. „Upravo to je čini dostojnom da prihvati da bude Isusova majka, da u ime ljudskog roda potpiše taj sporazum između Boga i čovjeka. Sporazum kojim se ruše granice, kojim se donosi potpuni mir između Neba i Zemlje, uspostavlja se zajedništvo.

Onaj koji dolazi iz Očeve kuće, otvara vrata kuće da bismo mi mogli ući. Kada su otvorena vrata s jedne i s druge strane, to su ista vrata i svatko može ući. Može Bog ući, a i mi možemo ući tamo gdje je naše mjesto, gdje smo pozvani biti, u kuću iz koje smo izašli, odakle smo otjerani svojim grijehom. I gdje se ponovno vraćamo posredstvom ljubavi Marije koja ima prostora, ima mjesta za Boga“, poručio je mons. Radoš.

Biskup je rekao i da blagdan Marije, Kraljice neba i zemlje, ne možemo razumjeti bez Uskrsa, bez uskrsne radosti. „Isus je obećao da će doći i otvoriti grobove svih nas i da će nam dati život, da će naši grobovi biti prazni. Grob neće gospodariti nad nama, nego život će gospodariti. Odvest će nas u Očevu kuću, gdje je iskonski poriv svakog djeteta da dođe, u kuću svoga Oca – i da to bude radostan događaj.

Radostan događaj je kada Marija prva od nas uzlazi na Nebo, kad je Marijin put dospio do zadnje postaje zajedništva u Očevoj kući. Marija je kraljica neba i zemlje, majka onoga koji donosi mir i život. I u našem ljudskom poimanju, osoba koja rodi kralja je kraljica. Kralj stalno ostaje na njenom prijestolju. On je na njenim rukama. Prijestolje kralja je uvijek Blažena Djevica Marija“, istaknuo je propovjednik, rekavši da Krist vlada kao onaj koji donosi mir, milost, kao što je i Marija puna milosti. „Marija predstavlja kraljevstvo ljepote, dobrote, života, milosrđa. Sve to vidimo u BDM, ne po njenim zaslugama, nego po zaslugama njenog sina, Isusa Krista. A ona sve događaje iz njegovog života bilježi u svom srcu, bilježi kao najvišu riječ, riječ radosti“, rekao je mons. Radoš, govoreći o radosti i u kontekstu mira čiji je donositelj Isus.

„Kad se slavi Kraljica mira, onaj koji dolazi po Mariji dolazi među ljude da uspostavi mir između Boga i čovjeka. Da uzme naše ljudske nemire i donese mir kojeg jedino Bog može dati.

Taj mir već je najavljen u pozdravu Shalom kojeg Anđeo izriče Mariji. To je mir radosti. Prva riječ anđela Mariji je ‘Raduj se’. Kad Bog ulazi u naš život, to je uvijek radost. Božji ulazak u naš život nije nesreća, težina, nego to je radost. Po radosti prepoznajemo jesu li to Božja djela, je li Bog na djelu ili nije. Evanđelje znači riječ radosti, Evanđelje poziva na život radosti. A radost dolazi po životu, po onome tko je naš život. Donosi ga onaj tko u sebi nosi radost života, radost uskrsnuća“, poručio je mons. Radoš.

Marija je kraljica, a Isus je i počeo svoje propovijedanje govorom o Kraljevstvu nebeskom, rekao je biskup. „Isus je za nas kralj. Marija prva ide izgrađenim putem kojeg je Isus uspostavio po svojoj muci, smrti i uskrsnuću, da prijeđe k Ocu. O tom mostu, putovanju, Isus je stalno govorio svojim učenicima“, rekao je mons. Radoš, istaknuvši kako dolikuje da „Marija koja je prva udomila Isusa, prva pođe u dom nebeskog Oca“.

„Božja Riječ je konkretna i vodi nas u Nazaret, za kojeg kažu da je pupoljak. Marija je ovjenčana, ona je okrunjena. Crkva je vidi u otajstvu krune, u duhovnom smislu krunice, male krune čiji su biser događaji iz Isusovog života. U kruni Marijinog života su četiri niza bisera; četiri otajstva krunice predstavljaju 200 prizora iz Isusovog života u Marijinoj kruni. Onaj tko se približi toj kruni, približit će se Isusu koga je Marija rodila“, poručio je biskup Radoš, rekavši da Marija ne zaustavlja pogled na sebi, nego uvijek vodi Isusu koji se zapisuje u naše srce, ako mu otvorimo dušu.

Biskup je poželio da Isus ravna našim životnim putem, ponašanjem i stazom koja nas vodi u nebo. „Neka nam Kraljica mira bude posrednica mira kojeg Krist donosi. Neka svatko pusti Isusa u svoju kuću i dâ mu mjesto; ne na nekoliko dana kao gostu, nego neka mu dâ prijestolje kako bismo i mi mogli Isusa ponijeti u svoj život, njega imati za kralja.

Kad zaboravimo na Isusa i kad ga ne vidimo, pogledajmo na Blaženu Djevicu Mariju. Pogled na nju uvijek će nas dovesti do pogleda onoga koji je u njenom srcu, koji je središte njenog života – do Isusa Krista, kralja koji je naš mir“, poručio je biskup Radoš.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić