VELI IŽ: Svetkovina Velike Gospe u Velom Ižu i obnovljen Gospin kip

16.08.2024.objavio: Urednik

Svetkovina Uznesenja BDM na nebo, u četvrtak, 15. kolovoza, svečano je proslavljena u Velom Ižu na otoku Ižu misom, procesijom s Gospinim kipom uz obalu i koncertom duhovne glazbe.

U mnoštvom ispunjenoj crkvi, svečano misno slavlje predvodio je župnik don Jaroslav Blažinsky koji je pozvao na nasljedovanje Marijine samozatajne vjere u svakodnevnom životu. Zahvalio je svima na sudjelovanju u lijepom blagdanskom slavlju.

Pjevanje je predvodio đakon Livio Marijan, rodom iz Velog Iža. Na misnom slavlju, ove godine je prvi put za harmonijem, pjevane dijelove mise i marijanske pjesme pratio mladi Veloižanin Luka Korolija, polaznik glazbene škole, koji je naučio svirati drevne glagoljaške napjeve svoje župe.

Na misi je Schubertovu Ave Mariu pjevala operna pjevačica Marta Babić, mezzonsporanistica opere u Antwerpenu, uz violinsku pratnju nekoliko svirača filharmonije iz Haaga koji ljetuju u Velom Ižu. Oni su uoči svetkovine u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla održali koncert duhovne glazbe u čast Gospi, pod nazivom ‘Blagoslov zemlje’, kad su izveli djela Mozarta, Vivaldija, Dvoržaka i drugih.

Nakon mise održana je tradicionalno procesija obalom, u kojoj su Gospin kip okićen zavjetnim zlatom nosili mladi Veloižani u narodnim nošnjama, uz pjevanje Gospinih litanija i marijanskih pjesama, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo župljana i gostiju iz raznih zemalja.

Ususret proslavi svetkovine, mlada konzervatorica i kiparica Sara Pavičić, rodom iz Velog Iža, obnovila je dvjesto godina stari kip Gospe od Ružarija, kojega je temeljito  očistila, premazala bojom i popravila oštećene dijelove. To je prvi obnoviteljski zahvat na tom vrijednom kipu u povijesti, kojega su stari Veloižani sredinom 19. st. nabavili u glasovitoj radionici Stufleser u Vald di Gardeni u Tirolu i na kojega su Veloižani osobito ponosni.

Livio Marijan

Foto: Župa Veli Iž