ZADAR: Paul Fey izveo orguljaški koncert u katedrali sv. Stošije

14.08.2024.objavio: Urednik

Glazbenik i skladatelj Paul Fey iz Leipziga izveo je orguljaški koncert u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 9. kolovoza. Nakon prošlogodišnjeg nastupa u zadarskoj prvostolnici, bilo je to drugo gostovanje toga renomiranog glazbenika u katedrali sv. Stošije.

Za orguljama u zadarskoj katedrali koje su treće katedrale po veličini i kvaliteti u Hrvatskoj, Fey je izveo sljedećih sedam skladbi: Johann Sebastian Bach – Preludij i Fuga u d-molu BWV 554, Johann Kuhnau – Biblijska sonata I. ‘Bitka Davida i Golijata’, Paul Fey – Arija ‘Jesi li pokraj mene’ iz opere ‘Diomedes’, Felix Mendelssohn Bartholdy – ‘Teme i varijacije u D-duru’ te tri skladbe orguljaša Paula Feya – Orguljaška sonata II (novo djelo), Arija II i Improvizacija na temu ‘Blagoslov puka’.

„Radostan sam što sam došao u Zadar da s publikom mogu podijeliti glazbu koju izvodim. Imam i svoj You tube kanal na kojem sam aktivan i na kojem je dosta snimki mojih koncerata i skladbi koje izvodim. Za repertoar u Zadru izabrao sam klasična djela Bacha. Dolazim iz Leipziga, zato on mora biti. Zatim, djelo koje je nastalo prije Bacha, suvremenu glazbu i moju skladbu koju sam napisao baš za nastup u Zadru, to je premijera moje orguljaške sonate. Poznajem orgulje u Zadru od prošle godine i mislim da je prikladno da orgulje u tako lijepoj katedrali imaju djelo koje je za njih napisano“, rekao je Fey, kojega u glazbenom stvaralaštvu vodi želja da može povezati ljude i prenositi osjećaje. Pohvalio je ljepotu i kvalitetu zadarskih orgulja koje su izrađene u radionici Wolfganga Eisenbartha, najpoznatijeg europskog graditelja orgulja u Passau, rekavši da su „orgulje jako lijepi instrument na kojem se mogu svirati sva djela, od romantizma do baroka“.

Orguljaš Fey je rekao i da je osobiti osjećaj nastupati u katedrali jer je katedrala sjedište biskupa, osobiti Božji hram, Božji dom. „To je sasvim drugačije od izvođenja koncerta u nekoj glazbenoj dvorani gdje se izvodi suvremena glazba. U katedrali, crkvi treba misliti i na činjenicu da je to sakralni prostor u kojem se služe mise“, rekao je Fey, u zahvalnosti zadarskoj publici na prijemu.

Paul Fey rođen je 1998. u gradiću u blizini Leipziga u Njemačkoj. Glazbeno je obrazovan još od vrtićke dobi, pohađao je rano glazbeno obrazovanje. U prvom razredu osnovne škole počeo je učiti klasičnu gitaru, a u drugom razredu klavir.  S 15 godina počeo je vježbati orgulje u mjesnoj crkvi po nekoliko sati dnevno. Pohađao je redovni studij orgulja i duhovne glazbe na specijalističkom sveučilištu u Halleu (Saale). Studirao je kod A. F. Kippinga i Stefana Kießlinga, nekadašnjeg orguljaša crkve sv. Tome u Leipzigu, gdje je sada Fey jedan od orguljaša i gdje radi s tamošnjim zborovima.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić