ZADAR: Održana sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi Zadarske nadbiskupije

11.07.2024.objavio: Urednik

Četvrta sjednica Povjerenstva za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi Zadarske nadbiskupije održana je u ponedjeljak, 8. srpnja, pod predsjedanjem don Valtera Kotlara, predstojnika toga Povjerenstva.

Članovi Povjerenstva na susretu su iznijeli osvrt i vrednovali događaje u protekloj pastoralnoj godini koje je organiziralo to Povjerenstvo te su predstavili planove događanja u novoj pastoralnoj godini.

Nakon molitve na početku susreta, don Valter je istaknuo uspješnost organizacije stručnog skupa ‘Služenje bolesnima u 21. st.’, održanog 9. i 10. veljače 2024. u zadarskom sjemeništu ‘Zmajević’, prigodno uz Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske. Na tom susretu više stručnjaka predstavili su različite aspekte pastorala bolesnih i štićenika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Don  Valter je najavio ponovno održavanje takvog novog stručnog skupa o brizi za starije i bolesne u suvremenom društvu, s dodatnim tematskim produbljivanjem toga područja. Organizacija skupa povjerena je dr. Alžbeti Grgić, članici Povjerenstva, a drugi članovi pozvani su sudjelovati svojim prijedlozima, idejama i savjetima. Skup će se održati 7. i 8. veljače 2025. u sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

Budući da je Općim kalendarom Velikog jubileja na razini sveopće Crkve predviđeno da se 8. i 9. ožujka 2025. slavi jubilej volontarijata, don Valter je predložio da se organizira susret s ciljem povezivanja voditelja župnih Caritasa i voditelja crkvenih zajednica, poput Marijine legije čiji članovi idu u apostolat u domove za stare i bolnice, s ravnateljima ustanova koje trebaju volontere.

Svoje iskustvo o susretu s potrebitima, starijima, nemoćnima i bolesnima, na susretu je predstavio Marijan Drobnak, voditelj župnog Caritasa župe sv. Roka u Bibinjama. Taj susret će se održati 8. ožujka 2025. u sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

Susret starijih i bolesnih osoba na Belafuži u Zadru, održan 11. svibnja 2024., postigao je svoju svrhu, unatoč malom broju sudionika. Predloženo je da se taj susret organizira u drugom terminu, zbog mogućnosti većeg odaziva sudionika vjernika i osoba kojih se tiče ta tema.

Po Općem kalendaru jubileja, u prvu subotu i nedjelju u listopadu 2025. će se slaviti Jubilej djedova, baka i starijh osoba. Članovi povjerenstva predložili su da se taj jubilej proslavi i u školama. Vjeroučenike će se pozvati da prikupe molitve koje su naučili od baka i djedova. To je i temelj programa za sljedeći susret za starije osobe koji će održati u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru u subotu, 4. listopada 2025. godine.

Povjerenik Kotlar najavio je da su u suradnji s Povjerenstvom za pastoral obitelji Zadarske nadbiskupije pripremljeni materijali za Svjetski dan djedova i baka koji se u Crkvi obilježava zadnje nedjelje u srpnju.

Na susretu je bio i don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Sorić je pohvalio djelovanje toga Povjerenstva, rekavši da su organizirani događaji u njihovoj nadležnosti imali veliki odjek. Pohvalio je stručni skup koji je izvrsno obradio aktualne teme o skrbi bolesnih i nemoćnih te je rad Povjerenstva ostvario svrhu i cilj svoga postojanja. Susret je završen molitvom.

Marko Dokoza

Foto: I. Grbić